Επιλογή Σελίδας
5/5 - (24 votes)
Κοινοποίηση σε
Πώς να αξιολογήσετε την ποιότητα της βαφής

Πώς να αξιολογήσετε την ποιότητα της βαφής

Η κύρια λειτουργία της αρχιτεκτονικής επίστρωσης είναι να προστατεύει τα μέταλλα, το ξύλο και άλλα υλικά από τη διάβρωση και την αποσύνθεση. Όσον αφορά το βάψιμο σπιτιών, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι να διασφαλιστεί ότι το χρώμα παραμένει κολλημένο στο υπόστρωμά του και ότι διατηρεί τις βασικές του ιδιότητες για όσο το δυνατόν περισσότερο. Η επιλογή του σωστού υλικού βαψίματος είναι απολύτως κρίσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Χρωστικές: Οι χρωστικές είναι λεπτοαλεσμένα σωματίδια που δίνουν στο χρώμα το χρώμα και την αδιαφάνεια (ικανότητα να «κρύβει» την επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται.)

Συνδετικά (ονομάζονται επίσης ρητίνες): Τα συνδετικά κολλούν τα σωματίδια χρωστικής ουσίας μεταξύ τους αφού εξατμιστούν οι διαλύτες για να σχηματίσουν μια μεμβράνη βαφής και κολλούν τη μεμβράνη βαφής στην επιφάνεια που βάφεται.

Πρόσθετα: Μεταξύ άλλων, τα πρόσθετα ελέγχουν τον χρόνο στεγνώματος, την εξομάλυνση του χρώματος και την ανάπτυξη του ωιδίου. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα εξατμίζονται καθώς στεγνώνει το χρώμα.

Μεταβάλλοντας τις ποσότητες και τους τύπους χρωστικών, συνδετικών, διαλυτών και προσθέτων, οι κατασκευαστές χρωμάτων μπορούν να δημιουργήσουν μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και, καθώς αντικαθιστούν συστατικά χαμηλότερης ποιότητας/κόστους με υψηλότερα, μπορούν να χειραγωγήσουν το κόστος και τα κέρδη τους. Για παράδειγμα, ο όρος “χρωστική ουσία” χρησιμοποιείται επίσης για να αναφέρεται σε αραιωτικά, τα οποία είναι υλικά όπως ο πηλός, η μαρμαρυγία και το πυρίτιο. Αυτό, μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων τους, προσθέτει όγκο στο χρώμα χωρίς να επιβαρύνει σημαντικά το κόστος του.

Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πραγματικά την ποιότητα της βαφής, πρέπει να έχουμε κάποια κατανόηση του τι περιμένουμε από τη βαφή μας και τι κάνει το φιλμ βαφής να είναι κατώτερο των προσδοκιών μας.

Η ιδανική μου βαφή θα κολλούσε σε οτιδήποτε, θα είχε μια κάλυψη, θα συνεχιζόταν ομαλά, θα ήταν σκληρή αλλά εύκαμπτη και θα διαρκούσε για δεκαετίες χωρίς να ξεθωριάσει ποτέ. Αν και μια τέτοια ιδανική βαφή πιθανότατα δεν θα εφευρεθεί ποτέ, αυτό μπορεί να μας δώσει ένα πρότυπο με το οποίο μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε έναν δείκτη ποιότητας βαφής, όπου η βαφή υψηλότερης ποιότητας θα είναι αυτή που πλησιάζει περισσότερο στο οραματιζόμαστε το ιδανικό μας.

Η ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), είναι ο κύριος εχθρός οποιασδήποτε βαφής. Διασπά τις χρωστικές του χρώματος και καταστρέφει τον δεσμό μεταξύ των σωματιδίων της χρωστικής, καθώς και αποδυναμώνει τον δεσμό της μεμβράνης βαφής με τη βαμμένη επιφάνεια. Αυτό το κάνει προσβάλλοντας τις συγκολλητικές ρητίνες. Κατά συνέπεια, η μεμβράνη βαφής μας γίνεται εύθραυστη και γίνεται διαπερατή από την υγρασία. Με την υγρασία στο υπόστρωμα η μεμβράνη βαφής ραγίζει και τελικά ξεφλουδίζει.

Η απάντηση στην υψηλότερη ποιότητα βαφής είναι η χρήση εκείνων των χρωστικών και συνδετικών που αντιστέκονται καλύτερα στις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι υψηλότερης ποιότητας χρωστικές και συνδετικές ουσίες και πώς γνωρίζουμε ποια βαφή έχει περισσότερα από αυτά;

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη χρωστική ουσία στη βαφή είναι το διοξείδιο του τιτανίου (ονομάζεται επίσης λευκό τιτανίου).

Η βαφή υψηλότερης ποιότητας θα έχει επίσης καλύτερο συνδετικό υλικό, ώστε να κολλάει καλύτερα και να αντιστέκεται καλύτερα στη φθορά. Τα καλύτερα συνδετικά λατέξ είναι κατασκευασμένα από ακρυλικό και τα καλύτερα ακρυλικά συνδετικά είναι κατασκευασμένα από μικρά σωματίδια. Όσο μικρότερο είναι το σωματίδιο, τόσο πιο βαθιά μπορεί να διεισδύσει στους πόρους της επιφάνειας που βάφετε και να το «πιάσει».

Μπορείτε να κάνετε ένα πείραμα: Πάρτε μια επίπεδη ξύλινη σανίδα και χαράξτε την πάνω της με ένα μαχαίρι. Τα άλση θα μιμηθούν τους πόρους της ζωγραφικής επιφάνειας. Τώρα τοποθετήστε μερικά βότσαλα πάνω από τη σανίδα σας και, στη συνέχεια, αναποδογυρίστε τη σανίδα. Παρατηρήστε ότι όλα τα βότσαλα σας έπεσαν από τον πίνακα. Τώρα επαναλάβετε το πείραμά σας, αλλά χρησιμοποιήστε ταλκ στην κορυφή του πίνακα αντί για βότσαλα. Αυτό θα πρέπει να σας δείξει ότι τα μικρότερα σωματίδια αρπάζουν καλύτερα. Ακόμα δεν έχετε πειστεί; Επαναλάβετε το πείραμα αλλά τώρα ρίξτε λίγο νερό από πάνω ως τελευταίο βήμα. Το νερό, το όχημα στη βαφή λατέξ σας και πιθανώς μια από τις πιο διεισδυτικές ουσίες στον πλανήτη, θα οδηγήσει τα σωματίδια των συστατικών της βαφής σας τόσο βαθιά όσο μια περιφέρεια ενός σωματιδίου επιτρέπει.

Τα συνδετικά είναι το πιο ακριβό συστατικό της βαφής. Σε ένα χρωματοπωλείο, θα βρείτε συνήθως χρώμα με την ένδειξη «ακρυλικό» ή «ακρυλικό βινυλίου». Το συνδετικό βινυλίου είναι πολύ φθηνότερο από το ακρυλικό, αλλά όσο περισσότερη ακρυλική ρητίνη έχετε στο χρώμα, τόσο καλύτερα θα κρατήσει και θα κολλήσει σε μια επιφάνεια. Συνοδέψτε το 100% ακρυλικό!

Αδιάβροχα χρώματα για τα σπίτια σας

Αδιάβροχα χρώματα για τα σπίτια σας

Αδιάβροχα χρώματα για τα σπίτια σαςΤα αδιάβροχα χρώματα για τοίχους είχαν κάποια κακή φήμη στο παρελθόν επειδή ήταν αναποτελεσματικά και περιείχαν υψηλή συγκέντρωση πτητικών οργανικών ενώσεων. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία, τα αδιάβροχα χρώματα έχουν...

Πώς να βάψετε πλακάκια

Πώς να βάψετε πλακάκια

Πώς να βάψετε πλακάκιαΗ αντικατάσταση κεραμικών ή πορσελάνινων πλακιδίων προσθέτει αξία σε ένα σπίτι. Αλλά το νέο πλακίδιο μπορεί να είναι ακριβό. Η ρύθμιση πλακιδίων, επίσης, είναι δύσκολο να κατακτηθεί—πολλοί άνθρωποι που το κάνουν μόνοι σας επιλέγουν την...

Πότε να βάψετε το σπίτι σας

Πότε να βάψετε το σπίτι σας

Πότε να βάψετε το σπίτι σαςΥγρασία : Μη βάφετε επιφάνεια που πέφτει απευθείας βροχή. Αν όμως έξω βρέχει και η επιφάνεια είναι στεγνή, πιθανότατα μπορείτε να βάψετε το σπίτι σας. Όταν το επίπεδο σχετικής υγρασίας (RH) φτάσει το 50 τοις εκατό , ωθείτε σε ένα άβολο εύρος...

ΘΕΛΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΟΥ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ!

Κοινοποίηση σε
Call Now Button